Skip to main content
21 11 2014 | 10:20

Δεν είναι αρκετά τα ΠΣΕΑ και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις

Τις αδικίες που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και από τις κοινοτικές υποχρεώσεις όσον αφορά την καταβολή κρατικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Λαμπρούλη. Μάλιστα, τόνισε για άλλη μια φορά ότι θα αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ από το 2015.

Ο κ. Λαμπρούλης υπέβαλε ερώτηση σχετικά με την αποζημίωση των αμπελοκαλλιεργητών Δαμασίου –Τυρνάβου στο Ν. Λάρισας, αλλά και όλης της Θεσσαλίας για ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες από τον περονόσπορο.

Ο κ. Κουκουλόπουλος απάντησε ότι δεν μπορούν να δοθούν αποζημιώσεις στους παραγωγούς κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας και του Κανονισμού της ΕΕ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Εάν ρωτάτε αν έχουμε πρόθεση, απόφαση, σκέψη υπολανθάνουσα ή καθαρή ή ανοικτή να παραβιάζουμε τον Κανονισμό, η απάντηση είναι όχι. Οι λογικές «πακέτου Χατζηγάκη», τις οποίες υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα όπου έχουμε πρόβλημα, έχουν οδηγήσει τη χώρα σε βαρύτατους καταλογισμούς που καλούμαστε είτε να τους ανακτήσουμε από τους ίδιους τους αγρότες, είτε να τους μοιραστούν όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι».

Με αυτή τη λογική, ανέφερε ο κ. Κουκουλόπουλος, για ζημιές, όπως αυτές που υπέστησαν οι αγρότες του Δαμασίου και ευρύτερα της Θεσσαλίας από τον περονόσπορο, «εξετάζουμε αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς με όχημα την αναλογιστική μελέτη του ΕΛΓΑ και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν προβλεφθεί σοβαροί πόροι για ασφαλιστικές καλύψεις και αποζημιώσεις παραγωγών, ακριβώς ώστε να έχουμε και τους διαθέσιμους πόρους, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο για τέτοιου είδους περιπτώσεις».

Ακολουθεί ο διάλογος μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού και του βουλευτή

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Συνεχίζουμε με την με αριθμό 280/17-11-2014 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτού Λαρίσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Γεωργίου Λαμπρούλη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την αποζημίωση των αμπελοκαλλιεργητών Δαμασίου-Τυρνάβου του Νομού Λαρίσης, αλλά και όλης της Θεσσαλίας, για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τον περονόσπορο. Έχετε το λόγο, κύριε συνάδελφε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Η περιοχή Δαμασίου του Δήμου Τυρνάβου στο Νομό Λάρισας αλλά και η ευρύτερη περιοχή του συγκεκριμένου χώρου που αναφέρεται και στην ερώτηση και ακούσατε μόλις τώρα, η περιοχή, δηλαδή, του Τυρνάβου, όπου κατά ένα μεγάλο ποσοστό κυριαρχεί η αμπελοκαλλιέργεια, το 2011 επλήγη σφοδρότατα από τον περονόσπορο με αποτέλεσμα την πρόκληση ανυπολόγιστης καταστροφής της αμπελοκαλλιέργειας. Μάλιστα, υπάρχουν και τα σχετικά έγγραφα -είναι στη διάθεσή σας, θα σας τα καταθέσω- της Αγροτικής Διεύθυνσης Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, όπου αναφέρεται πως η μείωση της παραγωγής για το 2011 λόγω της προσβολής των αμπελιών από τον περονόσπορο, ανέρχεται στο 35%.

Να σημειωθεί ότι παρόμοιο πρόβλημα υπήρξε όχι μόνο στο Νομό Λάρισας –αν θέλετε σε επίπεδο Νομού- αλλά και στο Νομό Τρικάλων και στο Νομό Καρδίτσας.

Στη βάση, λοιπόν, των ανωτέρω οι αμπελοκαλλιεργητές διεκδίκησαν από το κράτος αποζημίωση της παραγωγής που χάθηκε. Αντί, όμως, αποζημίωσης αυτό που εισέπραξαν από το κράτος -βεβαίως προς μεγάλη τους έκπληξη- ήταν η διαπίστωση πως η περιοχή Δαμασίου, αλλά και οι υπόλοιπες περιοχές στις οποίες αναφέρθηκα, δεν συμπεριελήφθησαν στις επιλέξιμες προς αποζημίωση περιοχές.

Θεωρούμε πως είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση και η οργή των αμπελοκαλλιεργητών απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση.

Βεβαίως, η ερώτηση έχει να κάνει με το σε τι ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να αποζημιωθούν οι αμπελοκαλλιεργητές του Δαμασίου αλλά και όλης της Θεσσαλίας για την καταστροφή που υπέστησαν από τον περονόσπορο το 2011, για το σύνολο της καταστραφείσας παραγωγής τους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Έχετε το λόγο, κύριε Υπουργέ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Υπάρχουν τρία θέματα στην ερώτηση του συναδέλφου, κ. Λαμπρούλη.

Το ένα είναι αν πραγματικά έχουν γίνει όσα πρέπει να γίνουν από την πλευρά του Υπουργείου και του αρμόδιου Οργανισμού για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, αλλά και της πολιτείας γενικότερα. Διότι υπάρχουν και άλλες μορφές αποζημιώσεων με την μορφή των ΠΣΕΑ ή των κρατικών ενισχύσεων ως γνωστόν. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να αποζημιωθεί κάποια στιγμή η παραγωγή, εκτός από την απευθείας αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ.

Δεύτερον, να δούμε αν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτό που γίνεται ή δεν γίνεται.

Και τρίτον, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.

Και ξεκινάω έτσι γιατί θέλω να πω, κύριε συνάδελφε, ότι το πρόβλημα των αμπελοπαραγωγών του Δαμασίου είναι απολύτως εντοπισμένο. Τυγχάνει –αν θέλετε- να έχω και μια προσωπική σχέση. Ο Δήμος μου, στον οποίο είχα την τιμή να είμαι επί δεκαεννιά χρόνια δήμαρχος -θα το ξέρετε φαντάζομαι- η πόλη της Κοζάνης, είναι φιλόξενη εδώ και πολλά χρόνια με κατ’ εξαίρεση χορήγηση άδειας για το βρώσιμο σταφύλι των παραγωγών του Δαμασίου, το οποίο προτιμάται από τους καταναλωτές εδώ και δεκαετίες και το περιμένουν πώς και πώς. Γνωρίζω πολύ καλά και τους παραγωγούς και την ποιότητα της παραγωγής τους.

Επίσης, από τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών προκύπτει ότι, ναι, στο Δαμάσι είχαμε μεγαλύτερη ζημιά από τη συνήθη. Δεν είχαμε μια συνήθη μείωση της παραγωγής του 2011, αλλά μια παραγωγή που, όπως λένε τα επίσημα στοιχεία, ξεπέρασε το 30-35%. Εδώ, όμως, έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα με τον Κανονισμό. Ο Κανονισμός, όποια διέξοδο κι αν ακολουθήσουμε, δεν μας το επιτρέπει, γιατί ζητά να εκτιμήσουμε τη ζημιά σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας –νομού, που λέγαμε παλαιότερα- ζητά να είναι 30% κάτω από το μέσο όρο των τριών τελευταίων ετών. Και κάτι τέτοιο, όπως εξίσου καλά με μένα γνωρίζετε, δεν συμβαίνει, δυστυχώς, για την περιφερειακή ενότητα Λάρισας.

Έτσι, λοιπόν, στο πρόγραμμα αποζημίωσης για τον περονόσπορο του 2011, η περιοχή Δαμασίου, όπως και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας –όπως ορθά επισημαίνετε στην ερώτησή σας- μένουν έξω από το καθεστώς αποζημίωσης.

Εγώ, όχι απλά για τα Πρακτικά, αλλά για την πληρότητα της απάντησης, πρέπει να πω ότι από την πλευρά του ΕΛΓΑ, αλλά και των αρμοδίων περιφερειακών υπηρεσιών που εποπτεύονται από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, το ΔΑΟΚ δηλαδή Λάρισας και υπολοίπων νομών, έχουν γίνει όλα όσα πρέπει να γίνουν. Κινήθηκε, δηλαδή, εγκαίρως η διαδικασία από την πλευρά του Υπουργείου μέσω των ΠΣΕΑ για την ενίσχυση των παραγωγών, αλλά τα πρωτόκολλα αυτοψίας, δυστυχώς, δεν τεκμηρίωσαν το 30% σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας. Ωστόσο, αυτό είναι ένα πρόβλημα.

Κι έρχομαι τώρα στο δεύτερο ερώτημα, το οποίο έθεσα μόνος μου. Προφανώς δεν μας ικανοποιεί αυτή η εξέλιξη, γιατί στο Δαμάσι, όπως ξέρουμε καλά από τα στοιχεία των υπηρεσιών -των ίδιων των υπηρεσιών που λένε ότι δεν πιάνουμε το 30% ζημιάς σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας- το ποσοστό αυτό το υπερβαίνουμε. Αυτό μας λένε οι ίδιες οι υπηρεσίες. Δεν μπορεί να τις πιστεύουμε στη μια περίπτωση και να μην τις πιστεύουμε στην άλλη. Έτσι δεν είναι;

Επειδή, όμως, τυγχάνει, όπως σας είπα, να έχω και προσωπική εμπειρία από τη συγκεκριμένη περιοχή και παραγωγή, ξέρω πολύ καλά την αξιοπιστία και την ποιότητα του προϊόντος. Και θέλω να πω ότι υπάρχει και μια ιδιαίτερη ευαισθησία για λόγους -ας πούμε- ιστορικούς. Υπάρχει, λοιπόν, ένα ζήτημα.

Στο δεύτερο σκέλος της απάντησής μου θα σας πω τι θα μπορούσαμε, ενδεχομένως, να κάνουμε, γιατί όλα όσα επιτρέπει η κείμενη νομοθεσία και ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ έχουν εξαντληθεί και η απάντηση είναι δυστυχώς αρνητική. Δυστυχώς!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, καλά τα λόγια συμπάθειας, κατανόησης, αναγνώρισης –εννοώ της συγκεκριμένης παραγωγής της περιοχής για την οποία γίνεται λόγος- αλλά εδώ υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα. Θα αποζημιωθούν ή όχι; Αυτά που είπατε, συμβαίνουν. Αυτά είναι καταγεγραμμένα.

Το ζήτημα είναι ότι μέσω ημών έρχεται μια ερώτηση πάνω σε ένα υπαρκτό, οξυμένο, πρόβλημα και συγκεκριμένα των σταφυλοπαραγωγών του Δαμασίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Διότι δεν είναι μόνο το Δαμάσι, είναι και ο Τύρναβος. Και, βεβαίως, σκοντάφτει σε αυτό που μόλις είπατε, ότι αν η καταστροφή της αμπελοκαλλιέργειας είναι σε επίπεδο νομού κάτω του 30%, δηλαδή είναι στο 28%-29%, δεν δικαιούνται αποζημίωση.

Εδώ, λοιπόν, χρειάζεται παρέμβαση και πολιτική, μάλιστα, παρέμβαση. Αυτό είναι το πρώτο.

Δεύτερον, οι αγρότες πληρώνουν χαράτσι στον ΕΛΓΑ και ήδη από το 2011 έγιναν οι υπέρογκες αυξήσεις κ.λπ. Ας μην ανοίγουμε τώρα αυτό το θέμα.

Βεβαίως και έχουν απαίτηση να αποζημιωθούν. Κι εμείς λέμε ότι θα πρέπει να αποζημιώνονται ανεξάρτητα από το πρόβλημα που προέκυψε, είτε είναι καιρικές συνθήκες είτε είναι περονόσπορος ή άλλες ασθένειες που μπορούν να πλήξουν τη σταφυλοπαραγωγή εν προκειμένω.

Τι ζητούν πάγια οι σταφυλοπαραγωγοί -και δεν είναι το μοναδικό προϊόν που ζητούν αποζημιώσεις από όποιο πρόβλημα προέκυψε- στο σύνολό τους; Ζητούν την προστασία της παραγωγής τους από τις αθρόες εισαγωγές σταφυλιών και κρασιών, καθώς και από τις λεγόμενες ελληνοποιήσεις του οίνου και να σταματήσουν παράλληλα οι εισαγωγές σταφυλιών κλπ..

Εμείς λέμε ότι αυτή η πολιτική, αυτός ο δρόμος ανάπτυξης που έχουν μπροστά οι αγρότες θα οξύνει συνεχώς τα προβλήματά τους, τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς που σχετίζονται και με την Κοινή Αγροτική Πολιτική και γενικότερα με την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά βεβαίως και με την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων. Και, βεβαίως, παίρνουν τραγικές διαστάσεις και με την καπιταλιστική, οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας.

Για εμάς, για το Κομμουνιστικό Κόμμα, οι αγρότες έχουν μια επιλογή: Το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα. Είναι ο δρόμος της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και την Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεκδίκηση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης και οικονομίας που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Σε αυτήν την προοπτική λέμε -και καλούμε τους αγρότες- ότι βρίσκεται η σωτηρία από το ξεκλήρισμα και την εξασφάλιση παράλληλα ενός καλύτερου μέλλοντος. Στη χώρα μας εμείς λέμε -και αυτό είναι καταγεγραμμένο και το ξέρουν όλοι- ότι μπορεί να υπάρξει μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, που, όμως, θα υλοποιείται στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της γης, με τη συνεταιριστικοποίηση της διάσπαρτης αγροτικής γης και παραγωγής και τη δημιουργία των παραγωγικών συνεταιρισμών.

Στο πλαίσιο αυτό μπορούν και οι μικρομεσαίοι αγρότες να διασφαλίζουν σταθερή δουλειά και ικανοποιητικό εισόδημα, παράγοντας φτηνά και υγιεινά αγροτικά προϊόντα για τη διατροφή του λαού μας, αλλά και τις αναγκαίες πρώτες ύλες για την ανάπτυξη της μεταποιητικής βιομηχανίας.

Συνεπώς, στο δια ταύτα του ερωτήματος, κύριε Υπουργέ, δεν μας απαντάτε.

Εγώ θα σας καταθέσω για τα Πρακτικά, για να ενημερωθείτε και εσείς -ενδεχομένως θα έχετε ενημερωθεί- το αίτημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δαμασίου, αλλά και το πόρισμα του Διευθυντή της Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας για το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Οι Βολιώτες το έχουν εγκρίνει αυτό;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Κοιτάξτε. Η Λάρισα ή τέλος πάντων η περιοχή που αναφερθήκαμε στη Λάρισα επλήγη πιο πολύ, η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Στο Βόλο, ευτυχώς, επλήγη η περιοχή της Αιγιαλού πολύ ελάχιστα. Μιλάμε, δηλαδή, για αμελητέα ποσότητα στρεμμάτων. Αυτό, τουλάχιστον, γνωρίζω εγώ. Άρα, δεν χρειάζεται η άδεια των Βολιωτών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν είπα λόγια συμπάθειας. Εγώ απλά είπα το εξής: Υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο ένα υπαρκτό πρόβλημα δεν μας επιτρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Αυτό είπα. Δεν είναι ούτε αντιφατικό, ούτε ηθικοπλαστικό αυτό που είπα. Εδώ θα βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.

Εάν ρωτάτε αν έχουμε πρόθεση, απόφαση, σκέψη υπολανθάνουσα ή καθαρή ή ανοικτή να παραβιάζουμε τον κανονισμό, η απάντηση είναι όχι. Οι λογικές «πακέτου Χατζηγάκη», τις οποίες υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα όπου έχουμε πρόβλημα, έχουν οδηγήσει τη χώρα σε βαρύτατους καταλογισμούς που καλούμαστε είτε να τους ανακτήσουμε από τους ίδιους τους αγρότες, είτε να τους μοιραστούν όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Είναι γνωστή η θέση του κόμματός σας για την Ευρώπη. Όμως, εμείς εδώ λέμε ότι το ισοζύγιο για την ελληνική αγροτιά από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απόλυτα θετικό. Και θα μπορούσε να είναι πολύ πιο θετικό εάν, πρώτον, δεν ασχολούμασταν διαρκώς με την παράβαση και παραβίαση ορίων, όρων και κανόνων και αν από την άλλη ανοίγαμε δυναμικά το δρόμο της συλλογικής δράσης, της καινοτομίας, της μεταποίησης κ.ο.κ., αν δίναμε προστιθέμενη αξία σε ό,τι παράγει η ελληνική γη, αν ό,τι κάνουμε, το κάνουμε καλύτερα. Αυτή είναι η δική μας άποψη σε αυτό.

Είμαστε ικανοποιημένοι από την απάντηση που δίνουμε στους παραγωγούς; Όχι. Είναι μία αδυναμία του Κανονισμού, αν θέλετε, το ότι ζητάει τη ζημιά σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας και αδικεί αμπελοπαραγωγούς μίας συγκεκριμένης περιοχής. Ωραία.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Θα αλλάξετε τον Κανονισμό..

ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Τι κάνουμε, λοιπόν, από την πλευρά μας: Εμείς, στην αρχή της χρονιάς -του 2015- θα παρουσιάσουμε το νέο Κανονισμό του ΕΛΓΑ, γιατί είναι εντοπισμένα αυτά τα προβλήματα. Έχει γίνει αναλογιστική μελέτη, η οποία αναμένεται να επικαιροποιηθεί και με το ΟΣΔΕ του 2015 που αναμένεται να είναι πολύ πιο αξιόπιστο από τα μέχρι τώρα, διότι θεμελιώνονται τα δικαιώματα των ενισχύσεων στη γη και στις τρεις κατηγορίες -κτηνοτροφία, δενδρώνες, αρόσιμες εκτάσεις- έτσι ώστε να δούμε σε ασφαλιστικούς κινδύνους ή σε επιμέρους περιπτώσεις -όπως αυτές που λέτε- πώς μπορεί να συνδράμει ασφαλιστικά ο ΕΛΓΑ. Είναι στο επίκεντρο, θέλω να σας πω, του διαλόγου τέτοια ζητήματα.

Δεύτερον, στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το νέο ΕΣΠΑ, το ΠΑΑ, όπως λέμε, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που έχει μία σχετική αυτοτέλεια και αυτονομία, το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, έχουν προβλεφθεί πολύ σοβαροί πόροι για ασφαλιστικές καλύψεις και αποζημιώσεις παραγωγών σε τέτοιες περιπτώσεις, ακριβώς ώστε να έχουμε και τους διαθέσιμους πόρους, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο. Νομίζω ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος, γιατί αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι να μπορούμε να απαντάμε από εδώ και πέρα σε τέτοιες περιπτώσεις για ένα πρόβλημα που είναι εντοπισμένο με βάση τον Κανονισμό.

Τι κάναμε μέχρι τώρα; Όπου δεν μας βόλευε ο Κανονισμός, βγαίναμε απ’ έξω. Οι καταλογισμοί είναι κάποια δισεκατομμύρια στο τέλος. Αφήστε, λοιπόν, αυτό το θλιβερό έργο σε αυτούς που είναι οπαδοί του παρελθόντος. Εσείς κάποια άλλα πράγματα λέτε για την Ευρώπη. Είναι σεβαστό αυτό που λέτε, αλλά διαφωνούμε.

Ευχαριστώ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Οπαδοί του παρελθόντος είναι οι αγρότες που θέλουν να αποζημιωθούν;

ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Όχι, βέβαια.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Τώρα με συγχωρείτε, τι λέτε; Ποιοι είναι οι οπαδοί του παρελθόντος;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Παρακαλώ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση κι εσείς μας λέτε ότι θα γίνει από το 2015.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Σας παρακαλώ. Δεν υπάρχει λόγος. Αποδέχθηκε το δίκαιο του αιτήματός σας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Τι αποδέχθηκε;