Skip to main content
02 12 2014 | 10:34

Εξηγήσεις για τα λάθη στις αγροτικές επιδοτήσεις ζήτησαν οι ευρωβουλευτές από τον Χόγκαν

Την καθυστέρηση και τα λάθη στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων διαπιστώνει η Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου, που συζήτησε για το συγκεκριμένο θέμα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γ0εωργίας, Φιλ Χόγκαν την Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου: «Το κλειδί για λιγότερα λάθη στην διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ στους τομείς της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης βρίσκεται στην απλοποίηση των διαδικασιών εφαρμογής» σημείωσαν αρκετοί ευρωβουλευτές και ζήτησαν να μάθουν πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να βελτιώσει την ποιότητα των δεδομένων που λαμβάνονται από τα κράτη μέλη, και γιατί η ενημέρωση των δεδομένων στο σύστημα μητρώου των αγροτεμαχίων διαρκεί πολύ καιρό σε ορισμένα κράτη μέλη. Βέβαια, αν και δεν ειπώθηκε στην ανακοίνωση, είναι σίγουρο ότι στα κράτη μέλη με πολλά λάθη και καθυστερήσεις συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι το αλαλούμ με τους βοσκότοπους των δύο τελευταίων χρόνων.

Η εν λόγω ακρόαση του κ. Χόγκαν ήταν μέρος της διαδικασίας απαλλαγής για το 2013 κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ελέγχει την κανονικότητα των δαπανών της ΕΕ.

Η αγροτική ανάπτυξη, το περιβάλλον, η αλιεία και η υγεία ήταν οι πιο επιρρεπής σε λάθη στον τομέα των δαπανών (πίσω από την περιφερειακή πολιτική) της ΕΕ, με εκτιμώμενο ποσοστό σφάλματος 6,7% το 2013, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΣ). Οι άμεσες ενισχύσεις που βασίζονται στη επιφάνεια της γεωργικής γης είχαν ποσοστό σφάλματος 3,6% για το ίδιο έτος. Η κύρια πηγή σφαλμάτων και στους δύο τομείς είναι οι πληρωμές πραγματοποιούνται βάσει ακατάλληλων αξιώσεων.

Απλοποίηση

«Η μείωση της γραφειοκρατίας θα διευκολύνει τον εντοπισμό σφαλμάτων», σημείωσε ο κ Brian Hayes (ΕΛΚ, Iρλανδία), καλώντας την Επιτροπή να προχωρήσει με την απλοποίηση των κανόνων που πρέπει να ακολουθούν οι αιτούντες για να λάβουν υποστήριξη. Το γεγονός πως οι κανόνες της κοινής γεωργικής πολιτικής είναι υπερβολικά περίπλοκοι εν μέρει οφείλεται σε ένα μεγάλο ποσό στους τοπικούς κανόνες που προστίθενται στις απαιτήσεις της ΕΕ, σημείωσαν κάποιοι ευρωβουλευτές. «Όλοι λένε πως η απλοποίηση είναι μια καλή ιδέα, αλλά τι θα μπορούσε να γίνει με τον ισχύοντα κανονισμό, ώστε να απλοποιηθούν τα πράγματα», ρώτησε ο Derek Vaughan (ALDE, Ηνωμένο Βασίλειο).

Ωστόσο, τα κράτη μέλη αφιερώνουν ήδη 4 δισ. ευρώ για ελέγχους, ένα ποσό που θα πρέπει να δαπανηθεί καλύτερα, δήλωσε η Inés Ayala Sender (Σοσιαλιστές, Ισπανία).

Ελαττωματικά δεδομένα

Άλλοι ευρωβουλευτές θέλησαν να μάθουν ποιες κυρώσεις υπάρχουν για τα κράτη μέλη που παρέχουν ελαττωματικά στοιχεία. «Τι κάνετε για τα ψευδή στοιχεία Έχουμε ένα πρόβλημα με τα ψευδή στοιχεία, ζητάμε ευγενικά διορθώσεις, αλλά δεν έχουμε και πολλά αποτελέσματα» δήλωσε η Ingeborg Grässle (ΕΛΚ, Γερμανία), εισηγητής για την απαλλαγή του 2013.

Ούτε η Γαλλία δεν έχει καταγεγραμμένα ηλεκτρονικά όλα τα αγροτεμάχιά της!

Τα περισσότερα λάθη στις επιδοτήσεις και στη στήριξη του εισοδήματος για τους αγρότες εξακολουθούν να συμβαίνουν οφειλόμενα σε κακή χρήση του συστήματος αναγνώρισης αγροτεμαχίων, που καθορίζει ποιες περιοχές είναι επιλέξιμες για τις ενισχύσεις της ΕΕ. Αντιδρώντας σε ερώτηση του ο Jens Geier του (Σοσιαλιστές, Γερμανία) σχετικά με την πρόοδο των κρατών μελών που παρουσιάζουν τα περισσότερα προβλήματα, ο Επίτροπος Hogan τόνισε ότι η βάση δεδομένων για 6 εκατ. αγροτεμάχια στην Γαλλία πιθανότατα θα είναι έτοιμη μόνο από το 2016.

Συνέχεια στη COMAGRI

Το θέμα της απαλλαγής του προϋπολογισμού του 2013 θα συζητηθεί και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που θα συνεδριάσει στις 3 Δεκεμβρίου.