Skip to main content
01 12 2014 | 14:22
του Πέτρου Αλεξανδρή

Παίρνουν σειρά τα πορτοκάλια στο γαϊτανάκι του εμπάργκο

Τις πληγές τους από το ρωσικό εμπάργκο στα νωπά προϊόντα της Ε.Ε. μετράνε τα φρούτα. Μετά τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα ακτινίδια, τα αχλάδια και τα μήλα, τώρα είναι η σειρά των πορτοκαλιών να υποστούν τις συνέπειες, με το πρώτο κύμα μείωσης της τιμής να έρχεται από τις ισπανικές ναβαλίνες, όπου η τιμή παραγωγού έπεσε στην Ανδαλουσία ακόμα και στα 0,10 ευρώ το κιλό, λόγω της υπερπροσφοράς που παρουσιάστηκε την τελευταία εβδομάδα. Την αντίθεση ανάμεσα στο τι συμβαίνει στις τιμές παραγωγού και στις τιμές χονδρικής πώλησης μπορεί κανείς να τη διαπιστώσει αν δει το Χρηματιστήριο Τιμών του Agro24 που δείχνει τις μέσες τιμές κάθε εβδομάδας στις γερμανικές λαχαναγορές για τα ισπανικά πορτοκάλια, τα ελληνικά ακτινίδια και τα ιταλικά μήλα. Θα δούμε ότι φέτος, με τις έντονες εξωτερικές επιρροές στο εμπόριο των φρούτων, οι τιμές παραγωγού έδειξαν πολύ μεγαλύτερη μεταβλητότητα, ενώ οι τιμές χονδρικής είχαν μία περισσότερο ομαλή και σταθερή πορεία, αν και πτωτική σε σχέση με πέρυσι. Αυτό δείχνει ότι, κατά τη γνώμη μας, οι έμποροι που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά θεωρούν «καθήκον» τους να μειώσουν όσο το δυνατόν τις τιμές στη μία άκρη της αλυσίδας (παραγωγός), αλλά να συντηρήσουν όσο το δυνατόν σε καλύτερα επίπεδα τις τιμές στην άλλη άκρη της αλυσίδας (λιανεμπόριο). Κάτι που, βέβαια, είναι νόμος της αγοράς, αλλά το ρωσικό εμπάργκο το έκανε να φαίνεται πιο καθαρά από κάθε άλλη φορά, όπως και την ανάγκη για σταθερές τιμές στη βάση συμβολαιακών συμφωνιών που προσπαθεί να κάνει υποχρεωτική η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο συγκεκριμένα, τα πορτοκάλια διακινούνται με κατώτερη τιμή (που όμως αφορά μεγάλες ποσότητες) τα 0,10 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη της αγοράς από το Παρατηρητήριο Τιμών και Αγορών της Ανδαλουσίας. Μάλιστα, καταγράφεται μείωση 39% σε σχέση με τις τιμές που διαμορφώθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, οι τιμές είναι μειωμένες κατά 20-30%.

Στα μανταρίνια Ανδαλουσίας, η μέση τιμή κυμαίνεται στα 0,31 ευρώ το κιλό, μερικά σεντς λιγότερα από τις τιμές που καταγράφηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες. Η τιμή αυτή είναι, σε κάθε περίπτωση, σημαντικά υψηλότερη από πέρυσι, όταν δεν ξεπέρασε ποτέ τα 0,24 ευρώ το κιλό.

Όσον αφορά τα λεμόνια, γίνονται ομαλές πωλήσεις, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή του Νοτίου Ημισφαιρίου ακόμα φθάνει στις αγορές. Οι τιμές παραμένουν στα 0,27 ευρώ το κιλό, κατά 17% αυξημένες από πέρυσι, και ελαφρώς μειωμένες από αυτές των προηγούμενων εβδομάδων που έφτασαν στα 0,30 ευρώ/κιλό.

Οι τιμές στα συσκευαστήρια εσπεριδοειδών ακολουθούν την ίδια τάση. Τα πορτοκάλια μειώθηκαν από τα 0,43 στα 0,37 ευρώ το κιλό, τα μανταρίνια φτάνουν τα 0,45 για χύμα φρούτα και 0,55 ευρώ/κιλό για συσκευασμένα, και οι τιμές λεμονιού κυμαίνονται μεταξύ 0,50-0,60 ευρώ/κιλό.

Τα προϊόντα υποφέρουν από τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο, καθώς ορισμένοι έμποροι στης χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αγοράζουν το ισπανικό προϊόν στις χαμηλές τιμές με σκοπό να το επανεξάγουν στη Ρωσία, σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου.

Συνεχίζεται η αρνητική πορεία στα σιτηρά

Η πρόβλεψη του IGC για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού είναι ελάχιστα μειωμένη, αλλά στους 717 εκατ. τόνους, εξακολουθεί να αποτελεί ρεκόρ, με ετήσια αύξηση 1% εξαιτίας της αύξησης της καλλιεργούμενης έκτασης. Με την ζήτηση να ενεργοποιείται από τις χαμηλότερες τιμές, η χρήση στα τρόφιμα στις αναπτυσσόμενες χώρες αυξάνεται ταχύτερα από τον μέσο όρο. Η εκτιμώμενη κατανάλωση στις ζωοτροφές αυξήθηκε κατά 2 εκατ. τόνους από αυτή του Οκτωβρίου, και 7% από πέρυσι, σημειώνοντας υψηλό τριετίας.

Το σκληρό σιτάρι έδειξε μία κόπωση την προηγούμενη εβδομάδα στο κλείσιμο του Χρηματιστηρίου της Μπολόνια, με λίγες συναλλαγές και ελαφριά πτώση της τιμής κάτω από τα 400 ευρώ τον τόνο.

Καλαμπόκι

Η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού προβλέπεται από το IGC αυξημένη κατά 3 εκατ. τόνους σε σχέση με τις εκτιμήσεις Οκτωβρίου, και ελάχιστα μειωμένη από την περσινή. Η διεθνής ζήτηση αναμένεται να σημειώσει ρεκόρ, ωθούμενη από 3% κέρδος στην κατανάλωση ζωοτροφών. Η τιμή δεν φαίνεται να ανακάμπτει, ενώ πολλοί μιλούν για άμεση εξάρτηση της τιμής από τη συνεχή πτώση στο πετρέλαιο. Βεβαίως, γενικότερα τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων εμφανίζουν μία εξάρτηση από το πώς εξελίσσεται η πορεία των τιμών του πετρελαίου κι αυτό έχει να κάνει με καθαρά επενδυτικές κινήσεις από τους μεγάλους οίκους και όχι με τις πραγματικές τιμές της αγοράς.

Ρύζι

Κυρίως εξαιτίας της μικρότερης σοδειάς στην Ινδία, λέει το IGC, η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού το 2014/15 προβλέπεται να μειωθεί ελαφρώς συγκριτικά με πέρυσι. Με την ζήτηση να αναμένεται να φτάσει στα ύψη, τα τελικά στοκ βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους σε τέσσερα χρόνια. Το διεθνές εμπόριο ρυζιού το 2015 προβλέπεται να αυξηθεί, εξαιτίας μεγάλων αγορών από την Κίνα και την υπό-σαχάρια Αφρική. Οι εξαγωγές της Ταϋλάνδης προβλέπεται να αυξηθούν και το 2014 και το 2015.

Διόρθωση για το ελαιόλαδο

Σε τροχιά διόρθωσης βρισκόταν καθόλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας το ελαιόλαδο. Στο Χρηματιστήριο της Χαέν στην Ισπανία η παρασκευή έκλεισε λίγο πάνω από τα 3 ευρώ το κιλό για το εξαιρετικά παρθένο (3,11 για την ακρίβεια), ενώ το μεσημέρι της Δευτέρας διαπραγματευόταν με μέση τιμμή στα 3,07 ευρώ το κιλό, λόγω χαμηλότερης ανώτατης τιμής σε σχέση με την Παρασκευή.

Αυξήθηκαν τα αποθέματα κρασιού

Αυξημένα κατά 15,70% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά εμφανίζονται τα αποθέματα οίνου στην Ελλάδα με ημερομηνία 31.7.2014 (τέλος αμπελοοινικής περιόδου 2013/14) σύμφωνα με την Δήλωση Αποθεμάτων Οίνων και γλευκών που ανακοίνωσε το τμήμα Οίνου του Υπ.Α.Α.Τ.

Συγκεκριμένα, τα αποθέματα οίνου ανέρχονται στα 1.373.049 HL, με τους ερυθρούς οίνους να είναι αυξημένοι κατά 14,16%, ενώ οι λευκοί κατά 18,57%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η ΚΕΟΣΟΕ, τα ευρωπαϊκά αποθέματα οίνου κινούνται στο χαμηλό επίπεδο των 120 εκ. HL, γεγονός που οφείλεται στις δυο πολύ μικρές συγκομιδές του ευρωπαϊκού αμπελώνα των περιόδων 2012/2013 και 2013/2014.

Δύσκολοι έως τραγικοί οι επόμενοι μήνες για το αγελαδινό γάλα

Καμπανάκι κινδύνου για τη βιωσιμότητα των γαλλικών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων κρούουν οι οργανώσεις, με τις ανακοινώσεις των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών για 0,30 ευρώ το κιλό από το Γενάρη του 2015 να ακολουθούν η μία μετά την άλλη. Η πτώση στα συμβόλαια Δεκεμβρίου του Χρηματιστηρίου του Σικάγο συνεχίζεται, ενώ τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Γάλακτος (Milk Market Observatory) μιλάνε για αύξηση της παραγωγής κατά 4,9% στο αγελαδινό γάλα στην ΕΕ το Σεπτέμβριο του 2014, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και μείωση της τιμής.

Στην Ιταλία, η τιμή τοις μετρητοίς του γάλακτος μειώθηκε κατά 0,7% μεταξύ της 39ης και της 45ης εβδομάδας (36,8-36,5 λεπτά/κιλό ), που σημαίνει μείωση 28% σε σχέση με πέρυσι. Στην Ολλανδία, η τιμή τοις μετρητοίς του γάλακτος μειώθηκε κατά 1,4% μεταξύ της 39ης και της 45ης εβδομάδας (34,5-34,0 λεπτά/κιλό) και είναι 29% χαμηλότερα από τα περυσινά επίπεδα.

Οι οργανώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν ανοιχτά πλέον το ενδεχόμενο να τεθούν περιορισμοί στην απελευθέρωση των ποσοστώσεων γάλακτος, τουλάχιστον προσωρινά και στο πλαίσιο της κρίσης με την Ρωσία.