Skip to main content
26 08 2016 | 10:29

Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για αύξηση της παραγωγής χοιρινού, δηλώνει ο Κασαπίδης

Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για αύξηση της παραγωγής χοιρινού, δηλώνει ο Κασαπίδης

«Η αναγκαιότητα κατάρτισης ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου για τον κλάδο της χοιροτροφίας αναδείχθηκε από τη συζήτηση που είχαμε με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων Ελλάδας» δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κοζάνης, κ. Γιώργος Κασαπίδης, μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων Ελλάδος.

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο κ. Κασαπίδης ανέφερε: «Τίθενται ζητήματα που αφορούν:

  • Στο πρότυπο και τις ποιοτικές προδιαγραφές εκτροφής των χοίρων και της παραγωγής ελληνικού χοίρειου κρέατος.
  • Την αποκατάσταση της αδικίας επιβολής αυξημένου συντελεστή Φ.Π.Α. σε βάρος των εγχώριων χοιρινών (24%) σε σχέση με το χαμηλότερο που ισχύει για τα εισαγόμενα σφάγεια (13%).
  • Τους ελέγχους στην αγορά για την πάταξη των ελληνοποιήσεων.
  • Τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής και των Ελλήνων χοιροτρόφων για τη μείωση του αρνητικού ισοζυγίου στο χοιρινό κρέας, με στοχευμένα επενδυτικά προγράμματα.

Σκοπός του σχεδίου αυτού οφείλει να είναι η περαιτέρω αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας του κλάδου, τόσο για την αυτάρκεια της Ελλάδας σε χοίρειο κρέας, όσο και για την κατάκτηση μεγαλύτερου μεριδίου της αγοράς και της ζήτησης σε χοιρινό κρέας στην Ε.Ε. που δείχνει ότι θα αυξάνει διαρκώς τα επόμενα 15 χρόνια.

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου της χώρας και η προσαρμογή στις σημερινές συνθήκες είναι βασική προϋπόθεση.

Ο σωστός χωροταξικός σχεδιασμός της παραγωγής, η αποτελεσματική και στοχευμένη αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης, των χρηματοδοτικών πόρων και του νέου ανθρώπινου δυναμικού, αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό του επιχειρησιακού σχεδίου».