Skip to main content
11 05 2017 | 13:10

Μεγάλη αγροτουριστική επένδυση στη Χίο με επίκεντρο ελαιώνες στο Εμπορειό

Μεγάλη αγροτουριστική επένδυση στη Χίο με επίκεντρο ελαιώνες στο Εμπορειό

Μια νέα επένδυση πραγματοποιείται στη Χίο, η οποία περιλαμβάνει βιολογική καλλιέργεια και παραγωγή ελαιολάδου σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες εστίασης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης, ο επιχειρηματίας Αντώνης Φεγγουδάκης, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού, αναπτύσσει στο νησί ένα φιλόδοξο project, με επίκεντρο βιολογικούς ελαιώνες 40 στρεμμάτων στο νότο της Χίου, στους οποίους θα δημιουργηθεί, συν τοις άλλοις, και ένας πολυχώρος εκδηλώσεων.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από το Μουσείο Μαστίχας και 3,5 χλμ από την παραλία του Εμπορειού, σε μία αμφιθεατρική έκταση 20 στρεμμάτων, ο Αντώνης Φεγγουδάκης θέλησε να στήσει έναν ξεχωριστό πολυχώρο.

Ένα σημείο όπου ο επισκέπτης θα έρχεται σε άμεση επαφή με την φύση της νότιας Χίου, θα ατενίζει τα γύρω βουνά και την θάλασσα και παράλληλα θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει και τις κοινωνικές του εκδηλώσεις.

Εξάλλου, ο αρχικός σκοπός δημιουργίας ενός πρότυπου ελαιώνα, ήταν να χρησιμοποιηθεί για γαμήλιες δεξιώσεις, βαπτίσεις ή άλλες, σε μία περιοχή όπου δεν θα παρήγαγε όχληση, θα διέθετε σύγχρονα μέσα και παραδοσιακό περιβάλλον.

Στα 20 στρέμματα που διέθετε προσέθεσε μέσω αγοραπωλησίας ακόμη 20 και έτσι το πρότζεκτ ξεκίνησε σε μία περιοχή 40 στρεμμάτων όπου τον πρώτο λόγο έχει η φύση και δευτερευόντως τα κτίρια και οι υποδομές.

Για την υλοποίηση του σχεδιασμού μεταφυτεύθηκαν περίπου 1.000 ελαιόδεντρα από περιοχές των νοτιοχώρων και μαζί με τα άλλα 1.000 που υπήρχαν στην έκταση, διαμορφώθηκε ένας ελαιώνας που σύντομα θα είναι ορατός από κάθε κοντινό σημείο.

Ταυτόχρονα, το αρχιτεκτονικό σχέδιο που υλοποίησε ο Γιάννης Σιδεράτος, ήρθε να καλύψει τις ανάγκες σε υποδομές, όσο το δυνατόν πιο διακριτικές και σε απόλυτη αρμονία με την περιοχή.

Το παράδειγμα

Η επιστροφή στην καλλιέργεια γης, έστω και μέσα από μία τέτοια επένδυση με πολλαπλό χαρακτήρα, η βιολογική καλλιέργεια ελαιολάδου που θα γίνεται στο χώρο αλλά και το παράδειγμα που βγαίνει προς τα έξω, συμβάλλοντας κοινωνικά, οικονομικά και τουριστικά (αφού θα αποτελέσει πόλο έλξης) δίνουν ένα στίγμα που δεν παραβλέπεται. 

Γι αυτό και είναι άξια η προσπάθεια που καταβάλλεται από τον Όμιλο Φεγγουδάκη. Πέραν των άλλων, μέσα από την επένδυση βγαίνει και ένα μήνυμα που έχει ξεχαστεί. Η χιώτικη γη μπορεί να θρέψει κόσμο. Το έκανε στο παρελθόν, το κάνει σήμερα, μπορεί να το κάνει και στο μέλλον.

«Ήθελα από καιρό να γίνει»

Ο Αντώνης Φεγγουδάκης έχει κάθε λόγο να νιώθει περήφανος. «Βρήκα κουρασμένα ελαιόδεντρα και τα θρέψαμε και θεριέψανε. Φέραμε κι άλλα γιατί ο χώρος είναι ελαιώνας και πρέπει όχι μόνο να έχει το όνομα αλλά και τη χάρη.

Δέντρο το δέντρο τα φυτέψαμε, βάλαμε φρέσκο χώμα, δούλεψε κόσμος που ήξερε τι πρέπει να κάνει κι είμαι ικανοποιημένος. Σε μικρό διάστημα η σκιά που θα έχει τούτη η περιοχή με τις ελιές θα είναι μαγεία», εξομολογείται ο ίδιος σε όσους τον ρωτούν για την σκοπιμότητα της επένδυσης.

«Μεγάλος κόπος ήταν όλα. Ζήτησα μόνο να υπάρχει αρμονία. Τα δέντρα και οι υποδομές να είναι σε μία ισορροπία που δεν θα αλλοιώνουν την εικόνα που πρέπει να βλέπει ο επισκέπτης. Το ήθελα από καιρό να γίνει. Να υπάρχει μία δυνατότητα για όποιον θέλει να έρθει εδώ να κάνει την εκδήλωσή του και να δει αυτή τη φύση που έχει ανάγκη την ανάδειξη», συμπληρώνει ο επενδυτής παντός καιρού.

Ένα κτίριο με πολλές χρήσεις

Η έκταση των 40στρ. περιφράχθηκε με ένα  τοιχίο πέτρινο από υλικά της περιοχής. Εσωτερικά και χωρίς να εμποδίζεται η ανάπτυξη των ελαιόδεντρων, επιλέχθηκε ένα σημείο για την δημιουργία του κτιρίου μεγέθους 80-100τ.μ. που αποτελείται από υπόγειο- ισόγειο και 1ο όροφο, ντυμένο με την πέτρα από τα υλικά της που ήδη υπήρχαν στην έκταση. Στον 1ο όροφο θα φιλοξενηθεί ένα πολυτελές δωμάτιο κυρίως για τις γαμήλιες δεξιώσεις. Στο ισόγειο θα δημιουργηθεί χώρος εκδηλώσεων δυναμικής (μέσα και έξω από αυτόν) 500 ατόμων και στο υπόγειο θα δημιουργηθούν βοηθητικές υποδομές.

Το κτίριο διαθέτει αμφιθεατρική θέση, δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να δει όλο τον κάμπο του Εμπορειού.

Περιστοιχισμένο από τις ελιές και την χαμηλή βλάστηση, για τις ανάγκες των οποίων μεταφέρθηκε καινούργιο χώμα από άλλα χωράφια στα νότια, το κτίριο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των δεξιώσεων, παρέχοντας τη δυνατότητα διασκέδασης μακριά από κατοικημένες περιοχές και απαλείφοντας κάθε έννοια όχλησης