Skip to main content
14 11 2017 | 12:06

Λίγο αλλά καλό το λάδι της χρονιάς για το νομό Ξάνθης

Λίγο αλλά καλό το λάδι της χρονιάς για το νομό Ξάνθης

Στην κορύφωσή της βρίσκεται η συγκομιδή της ελιάς στο νομό μας και τα δύο ελαιοτριβεία που υπάρχουν έχουν …λαδώσει τις μηχανές τους από καιρό για να βγάλουν το λάδι της χρονιάς τους οι ελαιοπαραγωγοί. Μιας χρονιάς που χαρακτηρίζεται «μέτρια» από άποψη ποσότητας αλλά «καλή» από άποψη ποιότητας. Κι αυτό οφείλεται – όπως μας είπαν οι παραγωγοί που μιλήσαμε – δεν ήταν ευνοϊκοί κάποιοι παράγοντες που την επηρεάζουν όπως άνεμοι στην περίοδο της ανθοφορίας που ρίχνουν τα λουλούδια και υπάρχει απώλεια σε καρπό όπως και η ξηρασία. Βασικό ρόλο επίσης παίζει και το μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Ιδιαίτερα φέτος η παρατεταμένη παγωνιά του χειμώνα αλλά και η παρατεταμένη ανομβρία του καλοκαιριού είχε σαν αποτέλεσμα να μην δέσει ο καρπός αλλά απ’ την άλλη ο καρπός που έδεσε να είναι πιο μεστός και να έχει μεγαλύτερη απόδοση σε λάδι!

Μειωμένη η παραγωγή καρπού ελιάς κατά 35%

Μείωση τουλάχιστον 35% στην φετινή παραγωγή, είναι η εκτίμηση του κ. Δερμεντζίδη Βαγγέλη και ενός από τους δύο ιδιοκτήτες του «Σύγχρονο Ελαιοτριβείο του Τυμπάνου», μια υπερσύχρονη μονάδα επεξεργασίας που βρίσκεται έξω από τον οικισμό Τύμπανο του δήμου Τοπείρου και καλύπτει τις ανάγκες εξαγωγής λαδιού των ελαιοπαραγωγών από το Ίασμο έως και τη Χρυσούπολη: «Δεν έπιασαν καρπό φέτος τα δέντρα λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά οι ελιές είναι καλής ποιότητας καθώς δεν έχουν καθόλου δάκο και κατά συνέπεια έχουμε μείωση της ποσότητας περίπου στο 35% από πέρσι αλλά καλή ποιότητα. Αυτή είναι η εικόνα μέχρι στιγμής που βρισκόμαστε σχεδόν στην αρχή της περιόδου η οποία θα ολοκληρωθεί τον άλλο μήνα», σημειώνουν ο κ. Δερμεντζίδης . Ωστόσο οι εκτιμήσεις του είναι αξιόπιστες καθώς ο κ. Βαγγέλης έχει εμπειρία 21 χρόνων από το 1996 που ίδρυσε το Ελαιοτριβείο Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση: «Από τον Οκτώβριο που αρχίζει το μάζεμα της ελιάς έως τον Δεκέμβριο και για 50 μέρες περίπου δουλεύουμε ασταμάτητα νύχτα μέρα. Περίπου 2.000 παραγωγοί από τον Ίασμο έως τη Χρυσούπολη έρχονται κάθε χρόνο και βγάζουν το λάδι τους σε μας», συμπληρώνει.

Το πότισμα έκανε τη διαφορά

Πελάτης του κ. Βαγγέλη επί χρόνια ο ελαιοπαραγωγός κ. Γιάννης που έχει 70 ρίζες ελιές στην παραλιακή ζώνη: «Φέτος όμως δεν πήγε καλά η παραγωγή. Έφταιξε η ανομβρία του καλοκαιριού που είχε σαν αποτέλεσμα να μην δέσει πολύ καρπό και να είναι πιο μικρός. Δεν ποτίζω τις ελιές. Άλλοι που τις ποτίζουν πήγαν καλύτερα. Εγώ έβγαλα από 300 κιλά ελιές 50 κιλά λάδι. Ένας προς 6 δηλαδή που θεωρείται μια καλή αναλογία. Τις μάζεψα νωρίς γιατί μας αρέσει το αγουρέλαιο», αναφέρει. Να σημειώσουμε πως η τιμή στο ελαιοτριβείο είναι 55 λεπτά στο κιλό το λάδι. Αντίθετα με τον κ. Γιάννη ο φίλος του Μάκης που έχει τον ελαιώνα του στην περιοχή του Σουνίου είχε παραγωγή 800 κιλά. Η διαφορά είναι ότι τις πότισε το καλοκαίρι.

elies_12_2012Αυξήθηκε η ελαιοπαραγωγή στο νομό μας τα τελευταία 8 χρόνια

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει η ελαιοκαλλιέργεια στο νομό μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Γεωργίας Ξάνθης που παραθέτουμε από το 2009 έως το 2016 έχουμε 3.622 στρέμματα περισσότερα ενώ η καλύτερη χρονιά σε παραγωγή λαδιού ήταν το 2012 – 2013. Γενικά όμως η καλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή μας είναι σ’ ένα ερασιτεχνικό επίπεδο και αποτελεί μια… οικογενειακή υπόθεση. Δηλαδή το λάδι της χρονιάς στην οικογένεια και αν υπάρχει περίσσευμα «λαδώματα» σε φίλους.

ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Π.Ε. ΞΑΝΘΗΣ

Στοιχεία Ελαιοκομική Περίοδος
 2008-2009  2009-2010  2010-2011  2011-2012  2012-2013  2013-2014  2014-2015 2015-2016
Έκταση (στρ.) 10.000 10.772 11.160 11.370 11.404 13.458 13572 13622
Δέντρα σε κανονικούς οπωρώνες 203.740 211.260 224.200 224.997  226.047 267327 269607 271107
Ελαιόκαρπος στα ελαιοτριβεία (κιλά) 2.029.684 2.733.702 1.392.886 1.669.548 3.562.000 1.506.496 2.452.799 1.448.982
Ελαιοπυρήνες (κιλά) 810.500     1.103.000 543.350 823.310 1.472.390 715.550 1.059.200 475.720
Ελαιόλαδο (λίτρα ) 238.114 360.260      196.004 279.250  565.230 231.527 313.076 215.310

ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ – 10.500 δέντρα (477 στρ.)

Πηγή: Μαριάννα Ξανθοπούλου, empros.gr